Eten en drinken, meer heeft je huisdier niet nodig. Toch? Pff, maak dat de kat (niet) wijs! Soms wordt gedacht dat een kat minder veeleisend is dan een hond, terwijl het tegendeel waar is. Maar… hoe maak je je kat happy? Deze 10 tips helpen je op weg!
1. Aandacht: kort en vaak
Natuurlijk gaat een kat graag zijn eigen weg, maar dat betekent niet dat hij geen aandacht nodig heeft. Sterker nog: veel katten zijn dol op fysieke aandacht. Een uitzondering ligt het liefst de hele dag bij je op schoot, maar de meesten hebben eerder behoefte aan (veel) korte contactmomentjes. In, spin, de knuffelsessie gaat in!
2. Zorg voor voldoende uitdaging
Lange tijd van huis? Zorg ervoor dat je kat zich kan vermaken. Denk aan leuke uitdagingen in de vorm van kattenspeeltjes. Leg niet meteen de hele voorraad van zijn persoonlijke speelgoedwinkel voor zijn neus neer, maar bied hem iedere dag wat anders aan. Daarnaast waardeert je huisdier het zeker als je een keer per dag actief met hem speelt.
3. Kr-kra-krabben maar
Excuse me! Natuurlijk is het niet fijn als je kat zijn nagels in jouw meubels zet, maar neem het hem niet kwalijk. Krabben is een natuurlijke behoefte, want zo onderhoudt je huisdier zijn nagels en daarnaast is een manier van spelen, ontstressen en het markeren van zijn territorium. De gouden tip om je meubels te beschermen? Zorg voor voldoende krabpalen in huis.
4. Rust & ruimte is de key
Geef een kat letterlijk en figuurlijk gezien de ruimte. Ligt hij te slapen? Laat hem lekker liggen, want hij háát het als iemand hem stoort tijdens zijn schoonheidsslaapje. Ook wat betreft wassen en eten geldt: laat hem toch even met rust. Zorg daarnaast voor voldoende plekken waar hij zich terug kan trekken van zijn andere huisgenoten, zoals een knus kattenhuisje.
5. Op het kattenmenu
Een goede voeding is het halve werk. Zet daarom brokken van kwaliteit of nat voer op het menu van je kat en zorg altijd voor voldoende drinkwater. Dierenartsen raden soms zelfs aan om meerdere drinkplekken in huis te maken. Enne… verwen je lieveling niet met te veel snacks. Met een extra speelkwartiertje maak je hem (en jezelf!) veel gelukkiger.
6. Kat in het (schone katten)bakkie
Hygiëne staat bij een kat hoog in het vaandel. Zorg daarom altijd voor een schone kattenbak, gevuld met fijn kattengrind zónder onnatuurlijke geurtjes. Schep zijn drollen en urine er dagelijks uit, verschoon de heleboel ook regelmatig en zet vooral geen eten en drinken in de buurt van zijn toilet.
7. Zorg voor een tijdige “Apk-keuring”
Een gezonde kat is een gelukkige kat. Zorg dat hij op tijd gevaccineerd en ontwormd is, maar vergeet ook de periodieke anti-vlooienbehandeling niet. Bezoek de dierenarts minstens een keer per (half)jaar en meteen als je vermoedt dat er iets aan de hand is. Katten zijn meesters in het verbergen van klachten.
8. Jong geleerd is oud gedaan
Leer een kitten meteen wat wel en niet mag. Laat hem al vroeg wennen aan dingen die ‘moeten’, zoals nagels knippen, een oorinspectie of het vervoeren in een reismand. Daar heb je later veel profijt van. Enne… vergeet die beloning niet als je klaar bent!
9. De voordelen van steriliseren of castreren
Veel dierenartsen adviseren om een poes of kat te laten helpen. Waarom? Het zou je huisdier een langer, rustiger en gezonder leven opleveren. Zo hebben gesteriliseerde poezen minder kans op bijvoorbeeld een baarmoederontsteking en lopen gecastreerde katers minder vaak weg.
10. Safety first (outdoor)
Niets is lekkerder dan lekker buiten te spelen. Maar hoe doet een kat dat veilig? Voorzie hem van een chip, zodat hij altijd naar huis gebracht kan worden. Laat je huisdier daarnaast alleen overdag buiten en zorg dat hij hongerig is als ie weer terug naar binnen moet. Een belletje en reflecterende halsband voorkomen dat weggebruikers hem over het hoofd zien.